Gå till innehåll

Sjukdom

Om du blir sjuk ska du först och främst meddela det till din chef. Är du sjuk mer än 7 dagar måste du lämna läkarintyg från den 8:e sjukdagen. Arbetsgivaren betalar sjuklön i upp till 14 dagar, lönen är 80 procent av din ordinarie lön. Första sjukdagen görs ett karensavdrag.

Om du fortfarande är sjuk dag 15 är arbetsgivaren inte skyldig att betala sjuklön längre. Det kan dock finnas avtal på din arbetsplats som ger dig rätt till viss sjuklön. Arbetsgivaren sjukanmäler dig även till Försäkringskassan.

Du måste själv ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De behöver få in dina uppgifter så snart som möjligt, eftersom det kan vara långa handläggningstider. Räkna med att det tar minst 30 dagar.

För att Försäkringskassan ska kunna ta beslut om sjukpenning, behövs ett läkarintyg. Många vårdgivare gör digitala intyg och då kan du enkelt skicka in det via Mina Sidor på 1177. Det går snabbast. Om du har fått ett läkarintyg på papper ska du posta det till Försäkringskassan.

Krya på dig!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 juni 2024
Sidan publicerad av:
Jeannette Waax

Sidfot

Hälsingland kommuners vapensköldar