Flextid
Flextid är något som många arbetsgivare erbjuder. Det innebär i korthet att man har viss frihet att vara flexibel med sina arbetstider, inom vissa ramar.
Så här fungerar det i Söderhamn:
Det är främst administrativ personal använder sig av flex, men även några arbetsgrupper som arbetar som exempelvis arbetsterapeuter och sjukgymnaster, eller styrs av brukarnas behov. Innan en arbetsgrupp får börja använda sig av flex-tid ska det samverkas med de fackliga parterna. Här gäller att hela arbetsgruppen eller ingen har flex.
Det finns två flextidsvarianter i Söderhamn. Vi kallar dem A och B.
Variant A är för dem som har 40 timmars arbetsvecka och inte arbetar lätthelger. Ramen för A är att medarbetaren kan använda sig av flextid 2 timmar före och 2 timmar efter den schemalagda arbetstiden. Möjlighet finns även att använda sig av flex vid lunchtid.
Variant B är för dem som har brukarstyrd verksamhet och där kan medarbetaren i stället använda sig av flextid 30 minuter före och efter den schemalagda arbetstiden. I den här varianten går det inte att använda flextid över lunchtid.
I avtalet finns inskrivet att medarbetaren maximalt får ha 30 timmar plus och 15 timmar minus vid de fyra avstämningsperioderna som görs varje år (31 mars, 30 juni, 30 sept och 31 december).
När en anställning avslutas gör vi en avstämning på flextiden, vilket kan ge plus eller minus på slutlönen.
Medarbetare som har rätt att flexa kan ladda ner en app till sin telefon. Via appen flexar de in på morgonen och ut när de går hem för dagen. Om de har lunch enligt schema behöver inte göra något. Om de däremot har avvikande lunch använder de sig av appen för att registrera när de går på lunch och när de är tillbaka. Samma sak om de är frånvarande eller har utfört arbete utanför flextidsramen.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 augusti 2023
- Sidan publicerad av:
- Borttagen användare