Semester
På de här sidorna har vi samlat info om semesterdagar, semesterersättning, semesterväxling, semesterskuld och andra viktiga begrepp.
Kortfakta om semester
- Enligt semesterlagen har alla anställda rätt till 25 dagars semester varje år. Enligt kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats kan det finnas ytterligare semesterdagar.
- Arbetsgivaren ska sträva efter att medarbetaren får minst fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarperioden. Men det finns lokala avtal mellan facket och arbetsgivaren som ger arbetsgivaren möjlighet att lägga kortare semesterperioder. Du kan läsa mer i det kollektivavtal som gäller för din arbetsplats.
- För att du ska ha rätt till alla semesterdagar, ska du ha arbetat ett helt år eller i alla fall förväntas arbeta ett år. Detta kallas intjänandeår och det år du tar ut din semester kallas semesterår.
Sparade semesterdagar
Du som har månadslön tjänar in 25 eller fler nya semesterdagar varje kalenderår som du är anställd. Du kan max ha 30 dagar sparade i slutet av december, allting utöver det betalas ut i pengar på din kommande februarilön.
Ansöka om semester
Ansök om semester i tid
Du kan inte själv bestämma exakt när du ska ta semester, utan det är i samråd med din chef som semestern förläggs. Det är därför bra att ansöka om semester i god tid före planerad ledighet. Om du vill ta ut kortare ledighet, exempelvis enstaka semesterdagar, inom en snar framtid ska du ha en dialog med din chef och komma överens om det.
Ansökan om semester gör du i lönesystemet.
Förskottssemester
I praktiken betyder förskottssemester att du kan ta ut dina betalda semesterdagar samma år som du tjänar in dem. Du får dem i början av året och det kan ses som ett förskott.
Fördelen är att du inte behöver vänta ett helt intjänandeår för att kunna ta ut betald semesterledighet.
Det kan däremot få konsekvenser om du hunnit ta ut all semesterledighet men avslutar anställningen innan året är slut. Då blir du återbetalningsskyldig för de semesterdagar du inte hann tjäna in.
Semesterersättning
Om du har timlön tjänar du inte in semesterdagar på samma sätt som en person med månadslön. Du får i stället semesterersättning på (i regel) 12 procent, den läggs ovanpå timlönen och betalas ut varje månad. Den går inte att byta mot ledig tid.
Sjuk under semestern
Arbetsgivaren ska planera semester även för den som är sjukskriven under en längre tid, men du har rätt att avstå från semesterledighet under sjukskrivning.
Blivit sjuk under semestern? Då kan du byta semesterledighet mot sjukledighet. Om du sjukanmäler dig till arbetsgivaren utan dröjsmål har du rätt till sjuklön i stället för semesterlön. Precis som vanligt görs ett karensavdrag.
Semesterskuld
Semesterskuld uppstår när du har tagit ut semesterdagar i förskott samma år som du tjänar in dem. Om du av någon anledning skulle sluta din anställning innan du hunnit jobba hela året, blir du återbetalningsskyldig för förskottsdagar som du "lånat" av arbetsgivaren.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 november 2024
- Sidan publicerad av:
- Andreas Öqvist